Den rätta ordningen att se Star Wars-filmerna

Den rätta ordningen att se Star Wars-filmerna

24/04/2018 1 av Skrollan
Dela:

Nu när det kommer så många spin-offs, föregångare och uppföljare så börjar ordningen man ser filmerna i bli förvirrande och väldigt subjektiv. Här kommer ett par olika förslag, med resonemang för varför de bör ses i den ordningen (eller ej).

Episodordningen: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII

Star Wars filmordning
George Lucas själv sa till Vulture 2015 att man ska ”Börja med episod 1. Det är så man gör det rätt: 1, 2, 3, 4, 5, 6. Det är så det är meningen att man ska se filmerna.”, men det är definitivt inte den bästa ordningen – särskilt om du inte har sett Star Wars förut. Detta eftersom filmserien innehåller vissa avslöjanden och för att vissa moment har större vikt om man vet vad som händer innan/efteråt.

Spoiler-varning: Till exemepl när Darth Vader avslöjar att han är Lukes fader . Fansen ogillar episodordningen av goda skäl.

Rogue One-ordningen: R1, IV, V, I, II, III, VI, VII, VIII

Denna är baserad på Machete-ordningen (mer om den senare). Eftersom det finns en lucka mellan episod 1-3 och 4-6 som till stor del fylls av ”Rogue One” så fungerar den bra som startpunkt för nykomlingar till filmserien. Episod fyra följer Rogue One perfekt och efter att storyns viktigaste avslöjanden är överstökade kan man hoppa tillbaka till episod 1 och sedan se resten i episodordning.

Produktionsordningen: IV, V, VI, I, II, III, VII, R1, VIII, IX

Alla som är gamla nog har förmodligen sett filmerna i den kronologiska ordningen, det vill säga i ordningen de släpptes på bio. Även om man var barn på 90-talet så var sannolikheten extremt hög att man såg de första tre (episod 4-6) innan episod 1 kom ut på bio 1999. Det är en bra ordning att se dem i, vare sig det är första gången eller hundrade gången. Alla luckor stängs igen allt eftersom och vändningarna finns kvar.

Machete-ordningen: IV, V, II, III, VI

En favorit bland fansen är den så kallade Machete-ordningen som först föreslogs av Rod Hilton 2011. Den här ordningen är baserad på att Star Wars är en berättelse om Luke Skywalker och gör sitt bästa för att behålla alla twistar. Du kanske märker att episod 1 saknas helt, vilket helt enkelt beror på att den är överflödig. Den innehåller många av filmseriens lägsta punkter, onödiga karaktärer, förvirrande/tråkiga handlingar… Och Jar-Jar Binks.

I övrigt bygger ordningen upp seriens cliffhangers och spänning bättre än någon annan. Den börjar med den bästa början och slutar med det bästa slutet. Om man sedan är helt hooked så finns det ett helt gäng filmer att se efteråt, men utan att de förstör den första upplevelsen. Om man vill kan man sticka in Rogue One mellan episod 3 och 6 för att förklara (spoiler-varning:) hur Leia fick meddelandet med dödstjärnans ritningar i början av episod 4 , men det går lika bra att se den först eller sist.

Dela: