Robotar tar över världen

Robotar tar över världen

30/07/2018 0 av Skrollan
Dela:

Förhoppningsvis sker det på ett mer fridfullt sätt än i Terminator-filmerna, men det är onekligen ett faktum att robotar och artificiell intelligens blir en allt vanligare del av vår vardag. I princip alla människor har en smartphone, som i många fall har en digital assistent som kan svara på tilltal och hjälpa en med allt möjligt, från att svara på en enkel fråga till att påminna om när flyget går till att skriva (och skicka) ett meddelande du dikterar.

Vi är inte riktigt framme vid robotpigan Rosie från den tecknade TV-serien Jetsons, men vi är inte allt för långt ifrån heller. Alexa, Siri, Google Home och andra kan redan göra mycket. Här kommer några av de bästa, smartaste och mest praktiska hushållsrobotarna som redan existerar. Lyckligtvis (eller tyvärr?) ser ingen av dem ut som Arnold Schwartzenegger ännu.

Drönare

Fjärrstyrda flygande farkoster är ingen nyhet, men nuförtiden är de stabilare och smartare än någonsin, med upp till åtta propellrar, gyroskop, accelerometer, kamera, GPS och andra teknologiska under inbyggda. De mest avancerade modellerna har en form av AI för att själva kunna flyga runt, till exempel för att leverera paket från Amazon.

Robotdammsugare

Robotdammsugarna kan vara den vanligaste typen av hushållsrobot på marknaden, av självklara skäl. Ingen gillar väl att dammsuga? En smart robotdammsugare kan ställas in till att köra på ett schema, där den exempelvis dammsuger hela hemmet en gång om dagen medan du är på jobbet. Via en tillhörande app kan du övervaka städningen, batterinivån, rutten, samt fjärrstyra robotdammsugaren direkt från din smartphone.
robotdammsugare
Vissa av de billigare modellerna är ganska usla och städar inte i närheten lika bra som en människa med en gammal hederlig dammsugare kan, men marknadens bästa robotdammsugare är faktiskt riktigt bra. De städar rent, kan köra i upp till 90 minuter och kan återvända till laddningsstationen automatiskt om batteriet är på väg att ta slut.

Robotgolvmopp

Robotgolvmoppar fungerar, föga förvånande, ungefär som en robotdammsugare, fast, du vet, med en mopp. Det är ett utmärkt alternativ om du har golv som kan och bör moppas hellre än att dammsugas, till exempel i köket. Eftersom de har timerfunktion kan de köras när du inte är hemma, så kommer du hem till rena golv som redan har hunnit torka!

Robotgräsklippare

Robotgräsklippare klipper gräset åt dig utan att du behöver lyfta ett finger. De brukar fungera genom att man sätter upp ett slags elektroniskt “staket”, sedan kör robotgräsklipparen runt och klipper gräsmattan automatiskt.

Diverse hjälprobotar

Vissa entusiaster bygger egna robotar för att utföra särskilda sysslor. Det kan vara en robot som flippar burgare, viker tvätt, läser böcker för barnen eller… Torkar dig i stjärten. YouTubaren Simone Giertz gör vad hon själv kallar “dåliga robotar” för att hjälpa henne med saker som att:

  • Äta soppa
  • Sminka sig
  • Skiva grönsaker
  • Snyta sig
  • Servera öl
  • Tvätta håret

…Och andra superviktiga saker. Som att torka sig i stjärten.

Smarta hem / Internet of Things

Det går redan att köpa juicemaskiner, brödrostar och kylskåp med AI, WiFi-anslutning och så vidare. Det är sällan nödvändigt, men kan faktiskt ha en hel del praktiska funktioner. En smart kyl med invändig kamera kan visas via din smartphone när du står i butiken och är osäker på om det finns mjölk kvar eller ej.

Smarta glödlampor kan fjärrstyras via din mobil eller med röstkommandon för att ändra färg, ljusstyrka, tändas eller släckas. Inom en snar framtid kan vi säkert köpa alla typer av produkter med smart funktionalitet, men var försiktig med säkerheten. Ett casino blev hackat via en “smart termometer” i sitt akvarium. Se till att ha en bra VPN, brandvägg, anti-virus och annat som hjälper dig att skydda dig från online-hot.

Dela: