10 saker som lottovinnare gör när de blivit rika

10 saker som lottovinnare gör när de blivit rika

23/04/2018 0 av Skrollan
Dela:

Vad skulle du göra om du vann storvinsten på lotto? Det finns oändliga möjligheter, från att resa jorden runt till att köpa drömbilen till att gå i förtidspension och flytta till en solig sandstrand i ett annat land. Här kommer statistik, fakta och tips om att vinna på lotto!

De flesta av punkterna kommer från den brittiska studien ”The National Lottery’s 3000 Millionaires Report” från 2012. Det är svårt att hitta aktuell statistik, men man kan anta att siffrorna fortfarande stämmer någorlunda väl.

44% av lottovinnare förlorar allt inom 5 år

Många som spelar på lotto är, förvånansvärt nog, inte jättebra på att hantera sina pengar. När storvinsten väl slår in så känns det som att de har oändligt med pengar och lever loppan – ofta med dyra resor, bilar, prylar och alldeles för mycket alkohol.

Vips! Så är pengarna slut och så är man tillbaka på ruta ett. För att få ut mer av sin lottovinst bör man investera en stor del, lägga en del på sparkontot och endast spendera en mindre andel av summan. På så vis kan man avnjuta vinsten i många år framöver. Ta professionell hjälp, åtminstone för rådgivning. Med en tillräckligt stor vinst kan du leva gott på avkastningen!

48% av lotterivinnare fortsätter att arbeta

När man sitter på kontoret och gnuggar sömnen ur ögonen på en måndagsmorgon kan man tänka att man aldrig mer skulle jobba om lottovinsten slog in, men sanningen är att många av dem som vinner tillräckligt mycket för att bli ekonomiskt oberoende brukar fortsätta att jobba. Cirka 19% behåll sina existerande jobb, 15% startade egna företag och 31% bytte till att jobba med välgörenhet.

Det blir snabbt väldigt tråkigt att stanna hemma hela dagarna och jobbet ger många ett syfte i livet som är svårt att hitta någon annanstans. Använd pengarna smart och kanske gör något fint för andra. Om du slutar jobba bör du sysselsätta dig med något annat som är engagerande och givande.

Endast cirka 50% av lottovinnare blir lyckligare

I en undersökning av lotterivinnare uppgav endast omkring 55% att de blev lyckligare av vinsten, medan 43% ansåg sig vara opåverkade av de nya miljonerna och 2% faktiskt tyckte att pengarna gjorde dem mindre lyckliga. Det har förmodligen främst att göra med hur man väljer att spendera pengarna – och med vem.

Det är lätt att tro att man skulle bli lycklig om man bara fick sin drömbil, sitt drömhus eller sin drömresa, men faktum är att människor överlag blir lyckligare av vad de gör, av sina nära och kära, samt att känna att de har ett syfte i livet. Den där drömbilen kanske bara är en tillfällig källa till lycka?

83% av vinnarna ger pengar till familjen och vänner

De betalar av lån, köper dyra gåvor och ger bort pengar till sina föräldrar, syskon och barn. Det visar att de flesta av oss faktiskt värderar familjen mer än miljonen, vilket värmer hjärtat. 9% av vinnarna hjälpte andra att starta egna företag.

90% förlorar vänner

Att så många förlorar vänner beror på flera olika faktorer. Dels är det på grund av avundsjuka och tiggande från vissa vänner, som inte tycker att du förtjänar pengarna. Dels är det på grund av att det är svårt att relatera till människor i en helt annan ekonomisk klass. Dels är det för att många vinnare flyttar och helt enkelt tappar kontakten med sina gamla vänner. Riktiga vänner kommer dock alltid att finnas kvar, så det är ingen anledning till att hänga huvudet lågt om vissa av dina vänner försvinner efter vinsten.

75% av vinnarna köper större hem

En av de vanligaste investeringarna är i ett större hus eller en större lägenhet, ofta i ett finare område. Så länge man har råd att betala de ökade avgifterna så är det en vettig investering, eftersom bostäder inte tappar värdet helt och hållet, även om bubblan spricker. Cirka 24% köper bostäder utomlands – antingen ett semesterhus eller för att flytta dit på heltid.

8% flyttar barnen till privatskola

Av någon anledning duger inte den kommunala skolan längre när man är rik. Kanske barnen står ut för mycket i mängden när ryggsäckarna ersätts av Gucci-väskor?

32% går upp i vikt

När man har råd att äta vad man vill så är det lätt att äta lite mer än man borde. Till vis del beror det på att man äter på restaurang oftare – och gärna flera rätter, med gott om dricka till, förstås. Till vis del handlar det om att man ligger på soffan… Låt inte hälsan försonas bara för att du blir rik.

68% av vinnarna fortsätter att spela

Detta är statistiken som förvånar icke-vinnarna mest. Det kanske helt enkelt var så att det inte var vinsten som var målet med spelandet, utan snarare spänningen som kommer med chansen att vinna. Somliga kanske aldrig är nöjda, utan tänker ”varför inte vinna 100 miljoner till?”

Slutsats

Om du spelar på lotto så bör du redan ha en idé om hur du skulle spendera pengarna om du vann riktigt stort. Det betyder inte att du bör sitta med huvudet i molnen och dagdrömma om vinsten, men fundera på vad som faktiskt är viktigt.

Var skulle du vilja bo? Vad kostar ett hus där? Vad kostar det att leva? Har du lån att betala av och i så fall, hur mycket handlar det om? Om du har en plan så blir det lättare att slappna och njuta av vinsten istället för att blåsa allt på ett par år. Skriv en bucket list.

Det kanske är bäst att inte berätta för alla att du har vunnit, eller åtminstone inte hur mycket du har vunnit. Det är lättare, både att säga nej och att vara givmild, om alla inte vet exakt hur mycket du har erhållit. Vill du hjälpa någon med att betala av ett lån eller dylikt kan du ta dem åt sidan och förklara.

Lycka till!

Dela: