Hur många sockerbitar innehåller olika livsmedel och drycker?

Hur många sockerbitar innehåller olika livsmedel och drycker?

30/04/2018 1 av Skrollan
Dela:

Här kommer en snabb genomgång av det ungefärliga sockerinnehållet i olika drycker och livsmedel du bemöter i vardagen. Detta är uträknat från att en sockerbit innehåller ungefär 3,6 gram socker, så du kan själv räkna ut hur många sockerbitar olika livsmedel och drycker innehåller genom att dividera sockerinnehållet med 3,6.

Så, till frågan. Hur mycket socker innehåller…

En burk Coca-Cola (330 ml)?

Socker i Coca-Cola

35 g socker / cirka 10 sockerbitar

Ja, det är en flaska på bilden. De innehåller lika mycket socker. En stor flaska Coca-Cola på 1,5 liter innehåller ungefär 44 sockerbitar.

En burk Red Bull (250 ml)?

Socker i Red Bull

26 g socker / cirka 8 sockerbitar.

Ger din diabetes vingar!

En flaska Loka Crush (50 cl)?

Loka Crush sockerbitar

20 g socker / cirka 5,5 sockerbitar

En flaska Loka Crush innehåller cirka 20 gram socker, vilket är ungefär 5,5 sockerbitar. Inte så farligt i jämförelse med annan läsk!

Ett glas apelsinjuice (200 ml)?

Socker i Apelsinjuice

18 g socker / cirka 5 sockerbitar

I snitt innehåller både apelsinjuice och Coca-Cola ungefär 10% procent socker.

Ett paket Risifrutti (175)?

Socker i Risifrutti

18 g socker / cirka 5 sockerbitar

Det skiljer sig något mellan olika smaker, men för den klassiska jordgubbssmaken är det 18 gram per portion. Skogsbär innehåller endast 12 gram.

Ett glas rödvin (175 ml)?

Socker i Rödvin

1.5 gram socker / cirka 0,4 sockerbitar

Betyder det att rödvin är nyttigare än juice? 🤔

Ett glas O’Boy med mjölk (1 msk / 200 ml)?

Socker i O'Boy

20 g socker / cirka 5,5 sockerbitar

Mjölk innehåller cirka 5% laktos (5 gram per 100), vilket räknas som sockerarter, men de processeras inte av kroppen på exakt samma sätt som glukos och fruktos. Kort sagt bidrar inte laktos till samma nivå av sockerspikar.

En stor stark (500 ml)?

Socker i en pint öl

0 g socker / cirka 0 sockerbitar

En pint öl innehåller vanligtvis under ett gram socker. Alkoholen är däremot fermenterad av socker och innehåller en relativt stor mängd kalorier, men eftersom alkohol processeras av kroppen på ett annat vis orskara det inte samma blodsockerspik som socker.

En mellanstor McDonald’s chokladmilkshake (400 ml)?

Socker i milkshake

46 g socker / cirka 12 sockerbitar

Med tanke på att man inte bör få mer än högst 5% av sina kalorier från socker så är en enda mellanstor milkshake för mycket för i princip alla vanliga människor.

En McFlurry Oreo (170 g)?

Socker i McFlurry

38 g socker / cirka 10,5 sockerbitar

McSockerkick! Låt inte McFlurryn bli en del av din dagliga rutin.

En portion Heinz ketchup (1 msk)?

Socker i ketchup

4 g socker / cirka 1 sockerbit

Hur mycket är egentligen en portion ketchup? Det känns som att en matsked borde räcka.

En portion Nutella (2 msk)?

Socker i Nutella

21 g socker / cirka 6 sockerbitar

Vi erkänner att vi använder mer än 2 matskedar ibland. 😇

En liten Marabou mjölkchoklad (100 g)?

Socker i Marabou-choklad

58 g socker / cirka 16 sockerbitar

Mjölkchoklad innehåller över 50% socker! Välj mörk choklad och/eller choklad som är sötad med stevia istället.

En banan (medelstor/118 g)?

14 g socker / cirka 3,8 sockerbitar

En stor kanelbulle (65 g)?

Socker i kanelbulle

26 g socker / cirka 8 sockerbitar

En bulle då och då är det inget fel på, men många bullar små gör en stor sockerdepå.

Ett hekto lösgodis (100 g)?

Socker i lösgodis

58 g socker / cirka 16 sockerbitar

Det skiljer sig naturligtvis beroende på vilka bitar du plockar mest av, men på ett ungefär består lösgodiset av 60% socker i snitt.

Slutsats 💦

Betyder det att man måste sluta helt med alla ovanstående livsmedel och drycker? Inte nödvändigtvis, men det är något som är värt att ha i åtanke. Det är helt enkelt inte nyttigt att dricka stora mängder juice varje morgon, särskilt om man därtill äter sötad yogurt, sötade flingor eller sötat kaffe.

Om man gör juice på hela frukten så är det betydligt bättre, eftersom man då får med alla fibrer och annat nyttigt som sitter i fruktköttet. För det krävs det dyra apparater och förmodligen en del förarbete för att inte få med t.ex. apelsinskal i juicen. Det är så mycket lättare att bara öppna ett paket Bravo och hälla upp ett glas juice.

Det som gör sockret ohälsosamt är att det går väldigt snabbt genom levern och höjer blodsockerhalten till en nivå som utlöser ett insulinsvar, vilket omvandlar sockret i blodet till kroppsfett. Om det händer för ofta kan man bli insulinresistent, vilket kan leda till problem som kronisk inflammation, diabetes, högt blodtryck och hormonell obalans.

Därtill gör insulinsvaret att man får ett plötsligt dropp i energi, så att man helt plötsligt blir trött igen – och förmodligen lite sötsugen. Det lättaste sättet att motverka effekten är att minska på sockerintaget och det bästa sättet är att dessutom motionera, så att musklerna kan förbruka mer glukos och återställa balansen utan att använda insulin.

Dela: