Svenska sjömannen som blev kannibalkung – den sanna historien bakom Pippi Långstrumps pappa

Pippi Långstrumps pappa har faktiskt en verklig förebild. Sjömannen Carl Emil Pettersson blev skeppsbruten på Stilla Havet 1904, och vad som hände sen är en otrolig berättelse.

Skeppsbrottet

När hans skepp sjönk på juldagen 1904 lyckades 29-årige Carl Emil Pettersson, från Sollentuna utanför Stockholm, överleva. Han flöt snart i land på en liten ö utanför Papua Nya Guinea i Stilla Havet. Detta var ön Tabar, och den var likt en hel del andra öar i regionen bebodd av kannibaler.

carl-emil-pettersson-pippis-pappa
Carl Emil Pettersson, cirka 1890. Bild: Wikipedia

Kärlek övervinner kannibalism

Efter att ha blivit upptäckt av öns invånare togs han snart till deras kung, Lamy. Att vara ensam svensk sjöman på andra sidan Jorden, tillfångatagen av kannibaler, skulle nog fått de flesta av oss att svettas, men Carl hade tur. När han fördes inför kungen var även kungens dotter där, prinsessan Singdo. Hon blev snabbt kär i honom, vilket antagligen räddade hans liv.

carl-med-familj
Carl med prinsessan Singdo och deras barn år 1918.

Deras kärlek ledde sedan till att de gifte sig, och när kungen dog blev det logiskt nog Carl som blev kung på ön Tabar. Han var stor och stark och fick därför smeknamnet “Strong Charly”, och under sin tid som kung fick han och Singdo nio barn, samtidigt som Carl byggde upp en affärsverksamhet på först Tabar och sedan på andra omkringliggande öar. Det var främst odlingar som exporterade kopra, alltså torkad frövita från kokosnötter som kan användas till exempelvis framställning av kokosfett.

“Strong Charly” – Pippi Långstrumps pappa?

Till skillnad från plantager där européer var verksamma i regionen var “Strong Charly” alltid respektfull inför lokala seder och traditioner, och de anställda behandlades väl. Detta gjorde honom välkänd och populär i regionen. Svenska tidningar skrev ofta om den skeppsbrutne sjömannens äventyr, något som sannolikt gav Astrid Lindgren inspirationen till Pippis pappa Efraim Långstrump, som ju också var kung på en avlägsen ö.

Carls tur skulle dock vända, och 1922 dog hustrun Singdo i malaria vilket drabbade honom och familjen hårt. Han gifte sedan om sig med en engelsk-svensk hustru, Jessica, som flyttade till Tabar med honom. Tyvärr gick även affärerna dåligt och hans imperium började rasa. Han hade dock upptäckt guld på en av öarna nära Tabar, en fyndighet som han inte avslöjade för någon annan. Till slut dog även hans andra fru, och Carl lämnade ön 1935. Han återvände aldrig till Sverige utan dog i Sydney, Australien 1937.

Men man får ändå säga att Carl och hans fantastiska äventyr lever kvar än idag, inte minst genom att vara förebilden till Pippi Långstrumps pappa!

Gillar du fascinerande historia? Missa inte annat Skrollat om just historia.