De 10 farligaste drogerna – kan du gissa nummer ett?

Forskarna har vägt samman drogernas påverkan både på individen  och på samhället i stort, hur de påverkar andra människor och ekonomiska konsekvenser. Vi börjar med nummer 10 på listan och jobbar oss mot nummer ett, som alltså är den allra farligaste drogen enligt forskarna (källa).

10. Bensodiazepiner – exempelvis Rohypnol och Sobril

benzo-rohypnol-farligaste-drogernaLugnande medel som kan orsaka beroende.

9. GHB

ghb-farligaste-drogernaDrogen GHB missbrukades framför allt på 00-talet av ungdomar men har på senare år blivit mer ovanlig.

8. Cannabis (hasch och marijuana)

cannabis-farligaste-drogernaDen antagligen mest välanvända olagliga drogen är cannabis. Vissa studier menar att cannabisbruk kan öka risken för att drabbas av psykoser.

7. Amfetamin

amfetamin-farligaste-drogernaMycket uppiggande drog som är beroendeframkallande och kan ge både långsiktiga och kortsiktiga negativa effekter.

6. Tobak (cigaretter)

cigaretter-farligaste-drogerna-skrollaVärldens sjätte farligaste drog enligt forskarna är den klassiska cigaretten, vars skadliga effekter nog är kända för de flesta.

5. Kokain

kokain-farligaste-drogernaDenna allt vanligare partydrog ger ett intensivt rus, är kraftigt beroendeframkallande och kan orsaka bland annat hjärt- och andningsproblem.

4. Metamfetamin (“meth”)

metamfetamin-farligaste-drogerna-breaking-bad“Meth” är känt bland annat från tv-serien Breaking Bad. Denna drog är mycket beroendeframkallande och kan i värsta fall leda till döden.

3. Crack

crack-farligaste-drogernaCrack är en form av rökbart kokain som är relativt billigt och orsakar stora skador både på den som använder och på samhället i stort.

2. Heroin

heroin-farligaste-drogernaExtremt beroendeframkallande, extremt farligt, och för med sig lidande för missbrukarna, deras anhöriga och för samhället.

1. Den allra farligaste drogen – alkohol

alcohol humanForskarna kom fram till att alkohol är överlägset farligast av alla droger, både för individen och för samhället i stort. Mycket beroendeframkallande, kan leda till döden vid överdos och orsakar allvarliga skador på lång sikt. Och kan köpas på Systembolaget eller nästan vilken restaurang som helst…

Här är forskarnas sammanställning över de tio farligaste drogerna

farligaste-drogerna-statistikÖvriga droger som inte var tillräckligt farliga för att hamna på topp 10-listan är bland andra ecstasy, LSD och psykedeliska svampar.

Tyck gärna till om forskarnas resultat i kommentarsrutan här nedan, och dela artikeln för att diskutera denna viktiga fråga med dina vänner!