6 överraskande saker som kan hjälpa dig att ta beslutet

1. Lacka ur

Bild: Lara604, CC BY-SA 2.0
Bild: Lara604, CC BY-SA 2.0

Även om du kanske tänker på arga människor som irrationella idioter, har flera studier visat att om du blir upprörd innan du lyssnar på båda sidorna av en diskussion gör dig mer benägen att hålla med den ”rätta” sidan. Även personer som inte är naturligt analytiska förbättrar sin förmåga att tänka logiskt när de är förbannade, vilket leder till bättre beslutsfattande.

2. Håll dig från att kissa

Bild: Evil Erin, CC BY 2.0
Bild: Evil Erin, CC BY 2.0

Att ha en blåsan full kan vara en bra sak när du behöver fatta ett beslut, särskilt en där du behöver kontrollera dina lägre instinkter. Så nästa gång du försöker komma på vad du ska äta till middag, vänta tills du verkligen behöver kissa och du kommer förmodligen vara mer benägen att välja det hälsosamma alternativet.

3. Skjut upp

Bild: ryan harvey, CC BY-SA 2.0
Bild: ryan harvey, CC BY-SA 2.0

Om du någonsin börjat städa för att undvika att göra det du egentligen ska göra, då gör du rätt. Aktiv förhalning eller att göra något produktivt för att undvika att arbeta på något annat, är en bra sak enligt studier (passiv förhalning, där man ligger på soffan och äter chips är fortfarande en dålig sak). Och genom att vänta tills sista sekunden att ta ett beslut, ger dig dessutom mer tid att tänka på saken vilket är positivt.

4. Lär dig ett främmande språk

Bild: Mike, CC BY 2.0
Bild: Mike, CC BY 2.0

Eftersom ett nytt språk är alltid lite främmande för oss har den inte lika stor känslomässig påverkan på oss jämfört med modersmålet. Detta gör att det blir lättare att koncentrera dig på fakta och ta ett logiskt beslut som grundar sig på just fakta och inte de känslomässiga ramverk som är knutna till modersmålet.

5. Läs en bok

Bild: David Goehring, CC BY 2.0
Bild: David Goehring, CC BY 2.0

Att läsa skönlitteratur förbättrar dramatiskt din förmåga att förstå och sympatisera med andra människor. Därmed förbättras din förmåga att ta rätt beslut. Att bara läsa tio sidor i en roman gör dig bättre på att förstå andra människors känslor och tankar vilket gör att du kan ta andras känslor i beaktande när du fattar beslut.

6. Gå på magkänslan

Bild: : Maggie, CC BY 2.0
Bild: : Maggie, CC BY 2.0

Att lita på din magkänsla ger dig nästan magiska krafter. En studie bad två grupper att välja mellan två bilar, den grupp som gick med sitt första intryck eller magkänsla valde en bättre bil 45 procent oftare än den grupp som hade mer detaljerad information om varje bil. Men det blir konstigare, människor som går på sin magkänsla är också betydligt bättre på att förutse vad som kommer att hända i framtiden när det gäller exempelvis väder, aktiemarknaden, eller politiska val.

Vilken av dessa metoder passar dig bäst? Kommentera gärna!