5 tecknade serier du minns från 80-talets kabel-TV

Om du växte upp under 80-talet kommer du nog ihåg att Sverige bara hade två TV-kanaler, TV1 och TV2. Vid slutet av 80-talet (86-87) kom kabel-TV som visade program från utlandet. Det var en orgie av tecknade serier från The Children’s Channel och SKY Channel. Vi minns den otroligt manliga He-Man med biceps som kan få självaste Arnold att känna sig som Plastic Man och självklart Transformers, med den coola Optimus Prime. Till skillnad från tecknade serier som finns nu var dessa serier odubbade. Här är 5 tecknade serier du minns när du växte upp.

1. He-Man

He-Man

Så manlig att hans namn består av två maskulina ord. Inte nog med att Adam var prinsen av Eternia, han kunde också förvandlas till universums starkaste man, He-Man. Med hjälp av Orco, hans Battle Cat och resten av hans crew kunde han stå emot Skeletors armé. Trots att både He-Man och Adam hade samma kroppsbyggnad och frisyr så kunde ingen i Eternia någonsin tänka sig att det var en och samma person.

2. Transformers

transformers

Autobots, transform and roll out” har varit autobotledaren Optimus Primes signaturmelodi som också används i Michael Bays Transformersfilmer. Vi minns alla det oförglömliga ljudet av när de skulle skifta från robot till bil och sedan tillbaka igen. Det ljudet kunde man aldrig få till när man lekte med leksakerna, hur mycket man än försökte.

3. M.A.S.K.

MASK

Alla kanske inte minns M.A.S.K, men å andra sidan kan det vara många som gör det. Den började självklart alltid med en rockig introlåt a la 80-tal som skulle få Joey Tempest bli grön av avund. Med hjälp av kraftigt laddade hjälmar, som kallades för Masks, och fordon, som kunde förvandlas till… ja ett annat typ av fordon, kunde Matt Trakker rädda världen från de onda V.E.N.O.M.

4. The Mysterious Cities of Gold

The+Mysterious+Cities+Of+Gold

Vi fick följa Esteban, Zia, Tao och hunken Mendoza i ett oförglömligt äventyr genom 1500-talets Sydamerika. Vi fick åka på ett skepp gjort av guld, flyga högt över Anderna i ett kondorformat guldflygplan och dessutom stöta på rymdvarelser som försökte stoppa dem från att hitta den gyllene staden, El Dorado.

5. Thundercats

thundercats

Thunder, Thunder, Thunder, Thundercats…HOOO!” Lion-O var ledaren i Thundercats, som bestod av kattliknande människor från planeten Thundera. Vi hade nunchakasmästaren Panthro, Tygra med sin piska, den snabba Cheetarah, WilyKit och WilyKat och Snarf, som var lika “bra” som Jar Jar Binks. De slogs mot den undernärda mumien Mumm-Ra som nästan i varenda avsnitt förvandlade sig till en bodybuildare. Han kanske hade ett försäkringsbedrägeri på gång.

Vilken är din favorit? Vilka andra tecknade 80-talsserier kommer du ihåg? Skriv en kommentar!