19 smarta tips för att få din mat att hålla längre

1. Sätt lite plast runt “knoppen” på bananklasen – bananerna håller nu upp till fem dagar längre än vanligt

mat-hallbarhet-01-banan
Bild: Snapguide.com

Funkar extra bra på ekologiska bananer som annars brukar bli bruna snabbare.

2. Sätt en plastpåse över dina färska kryddor, spänn åt med gummisnodd, förvara i kylen

mat-hallbarhet-02

Detta ökar hållbarheten rejält för alla dina färska kryddor som basilika, persilja, gräslök, med flera.

3. Jordgubbar och andra bär håller längre med en vinägerlösning

mat-hallbarhet-03-jordgubbar
Bild: Barefeetinthekitchen

Blanda ihop en del vitvinsvinäger och tio delar vatten i en bunke. Låt bären bada i bunken ett tag, rör runt försiktigt. Nu gör vinägerns låga pH-värde att sporer på bären försvinner. Töm sedan lösningen, skölj av bären och låt dem torka ordentligt. Sedan kan du förvara dem i en låda i din kyl och hållbarheten kommer vara mycket längre än för vanliga bär!

4. Frys in salladslök eller purjolök i en PET-flaska (se till att den är helt torr vid infrysningen)

mat-hallbarhet-04
Bild: Lunchinabox

5. Lägg en servett i salladsskålen innan du ställer den i kylen – servetten suger åt sig fukt och håller salladen fräsch längre

mat-hallbarhet-05-sallad-servett
Bild: Lifehacker

Kom ihåg att täcka över hela skålen med tätt åtsittande plastfolie. Nu kommer servetten dra åt sig fukt vilket gör att salladen håller avsevärt bättre.

6. Det enda rätta sättet att förvara tomater – i frihet

mat-hallbarhet-06-forvara-tomater
Bild: Yumsugar

Tomater som förvaras i plastpåse gör att etengasen som tomaterna avger fångas i påsen och får dem att bli dåliga mycket snabbare än nödvändigt. Är tomaterna omogna? Förvara dem då upp och ner i ett svalt utrymme, gärna med frukter som snabbar på mognadsprocessen.

När tomaterna är lagom mogna bör de förvaras rättvända (knoppen upp) i rumstemperatur, och utan att vidröra varandra. Se också till att de inte utsätts för solljus. Då maximerar du hållbarheten!

7. Förvara sparris som du förvarar blommor (typ)

mat-hallbarhet-07-forvara-sparris
Bild: Alwaysorderdessert.com

Klipp av sparrisen långt ner på stjälken, ställ i vatten, trä över en plastpåse och förvara i kylen – nu håller sig sparrisen färsk i en vecka!

8. Frys in örter i olivolja. “Isbitarna” är sedan perfekta att enkelt använda när du lagar mat.

mat-hallbarhet-08-olivolja-orter
Bild: Thekitchn

Fungerar bäst med rosmarin, kryddsalvia, oregano och timjan. Däremot bör basilika, dill och mynta bara användas färska.

9. Lite finare ost som du skurit i? Bre ett lager smör på snittytan så håller den mycket längre!

mat-hallbarhet-09-ost

10. Lök i nylonstrumpor kan hålla upp till åtta månader

mat-hallbarhet-10
Bild: Seriouseats

11. Spraya matolja på guacamole så håller den längre i kylen

mat-hallbarhet-11-guacamole
Bild: Onegoodthingbyjillee

Lämna även kvar avocadokärnan i guacamolen, det bidrar ytterligare till att hålla den fräsch.

12. Förvara inte lök med potatis – det får dem att bli dåliga snabbare

mat-hallbarhet-12-potatislok

13. Istället ska du förvara potatis med äpplen – det gör att potatisen håller mycket längre

mat-hallbarhet-13-potatisapplen
Bild: Homesteadsurvival

14. Och ett enda ruttet äpple räcker för att förstöra en hel hög

mat-hallbarhet-14-ruttet-apple
Bild: Thedailymeal

15. Så här bör dina livsmedel förvaras i kylen för att maximera hållbarhet

mat-hallbarhet-15-forvaring-kylen
Bild: Squawkfox

16. Selleri, broccoli eller sallad som förvaras i folie håller sig fräscha till fyra veckor i kylen

mat-hallbarhet-16-selleri-broccoli
Bild: Preparetodaywardnewsletter

17. Skär av toppen av en PET-flaska och använd den för att försluta dina plastpåsar

mat-hallbarhet-17-pet-flaska-plastpase

Om du lägger torra livsmedel i dessa finurliga påsar kommer hållbarheten förbättras rejält!

18. Ingefära som skurits i ska förvaras i frysen

mat-hallbarhet-18-ingefara-frysen
Bild: Lowcarbdiets

Den får förlängd hållbarhet och blir dessutom enklare att skära när den är frusen.

19. Till sist – använd den här snabbguiden för att veta vad som ska vara i kylen och inte

mat-hallbarhet-19-checklista

Har du några egna “husmorstips” för förvaring av livsmedel, eller andra knep i köket? Dela gärna med dig genom att skriva en kommentar här under!