18 saker att komma ihåg när du träffar någon med ADHD

1. De har en ständigt aktiv hjärna

ADHD3
Alla giffar: Giphy

Hjärnan hos någon som har ADHD är nästan alltid i full snurr, det finns liksom ingen av- eller på-knapp, och inte alltid några “bromsar”.

2. De hör vad du säger, men lyssnar inte på allt som sagts

ADHD1

De ser dig prata, ser att dina läppar rör sig, men efter några ord kan de drömma sig bort och tänka på något helt annat.

3. Det är svårt att hålla sig till uppgiften

ADHD18

Istället för att fokusera på det som är framför dem kan det hända att blicken dras till något annat runt omkring. Den fina tavlan på väggen, en detalj på byxbenet eller vad någon annan i rummet håller på med. Det är som att gå i en labyrint där man ändrar riktning hela tiden.

4. De blir lätt oroliga

ADHD4

De kan vara känsliga för vad som händer runt omkring dem. Hjärnan har inget “filter”. Att sitta i en restaurang kan vara som att vara på en rock konsert för de hör allt på en och samma gång vilket kan bli för mycket för vem som helst. Något som skulle vara ett litet problem för dig skulle kunna betyda jordens undergång för hen.

5. De kan inte alltid fokusera när de är arga eller ledsna

ADHD5

Är det något som stör eller om de är allmänt nere är det den enda tanken de tänker på just då. Det bidrar till att det i stort sett är omöjligt att koncentrera sig på jobbet, att ha en konversation eller att vara på sociala tillställningar.

6. När de väl är fokuserade är det till 100%

ADHD7

De kan bli världsbäst på något som de har intresse för.

7. Och under tiden de är fokuserade har de svårt att ta sig ur det

ADHD6

Är man “in the zone” så är man.

8. De har svårt att reglera sina känslor

ADHD8

De har svårt att bearbeta känslor och de behöver ibland lite mer tid än andra att förstå vad de känner just då.

9. De talar ofta innan de tänker

ADHD17

Vissa har en tendens att kunna säga vad de tänker oavsett hur udda det än låter. De har svårt att “redigera” sina ord innan de flyger ur munnen.

10. De kan ha social fobi

ADHD9

När de blir äldre förstår de att de är lite annorlunda. Det kan göra att de blir tillbakadragna för att de helst vill undvika att säga någonting som inte skulle passa in.

11. De kan ha svårt att komma ihåg saker

ADHD12

Folk med ADHD kan ha svårt att komma ihåg till exempel vilka tider som ska passas, vad som ska köpas eller vilka läxor som ska göras. Å andra sidan kan de komma ihåg texter, siffror och händelser i detalj. De har ofta lättare att komma ihåg det visuella.

12. De tänker utanför ramarna 

ADHD10

En av flera härliga förmågor många med ADHD har. De ser lösningar på problem som icke-ADHD:are har svårt att lösa.

13. De är otåliga och rastlösa

ADHD13

Tålamod är inte deras starkaste sida, de vill helst att saker och ting ska lösas omedelbart.

14. De kan vara fysiskt känsligare

itch-adhd

Pennor kan kännas obehagliga, material i kläder kliar medan vi andra inte känner något. Mat kan smaka konstigt och ha en konstig konsistens. Som prinsessan på ärten kan de känna ärtan under 20 madrasser.

15. De kan ha problem med organisation

ADHD14

Det kan vara svårt att hålla koll på alla papper, kläder, för att hjärnan gärna fokuserar på annat istället.

16. De behöver utrymme och behöver vara i rörelse

adhd20

Att vara i rörelse och ha utrymme är lugnande och hjälper dem att få klarhet i tankarna.

17. De undviker helst uppgifter

ADHD15

Att fatta beslut och göra klart en uppgift på tid kan vara svårt. Inte för att de är lata eller omotiverade utan de tänker ut en massa alternativ och möjligheter och att välja en lösning kan visa sig vara problematiskt. Det är lättare att undvika att välja överhuvudtaget.

18. De är passionerade i allt de gör

ADHD11

Känslor, tankar, ord, beröring, intresse med mera kan förstoras för någon som har ADHD. När de fokuserar på någonting de tycker om kan de åstadkomma underverk, och då kan ADHD visa sig vara en tillgång utöver det vanliga. Läs gärna mer om ADHD hos Vårdguiden.

Vi hoppas att den här listan har gett dig en inblick i de utmaningar och möjligheter som en person med ADHD har inom sig. Dela gärna vidare för att väcka uppmärksamhet kring frågan!