11 lögner du hör från din depression

En depression fyller ditt huvud med opålitliga tankar. Ibland måste du slå tillbaka mot de tankarna.

1. “Du kommer aldrig må bra igen”

depression-1

En depression kan kännas som ett mörkt hål som du aldrig, aldrig kommer kunna lämna. Du ser gamla bilder på dig själv när du inte var deprimerad och det verkar en helt annan person som nu är försvunnen.

Men du kommer att må bra. Du blir nog aldrig samma person som du var för länge sedan, men depressioner kan läka även om det för stunden känns mörkt.

2. “Ingen vill umgås med dig ändå”

depression-2

När du är deprimerad kan det ofta kännas som att ingen vill vara med dig, och du undviker aktivt sociala situationer eftersom du tänker att du bara drar ner stämningen ändå.

Återigen är det depressionens falska tankar som gör sig hörda – du är mycket mer än din mentala hälsa för stunden. Dina nära och kära vill visst umgås med dig, och både du och dem förtjänar varandra!

3. “Du är en börda för alla i din omgivning”

depression-borda

Att vara sjuk i depression för ofta med sig skuld- och skamkänslor, och du kan lätt känna att du tynger ner din omgivning.

Kom ihåg att du för dina vänner och din familj fortfarande är DU – även om du på insidan känner dig som en annan person så betyder inte det att omgivningen ser dig på samma negativa sätt. Låt inte depressionen lura dig att ingen bryr sig.

4. “Du borde straffa dig själv”

depression-5

En depression kan leda till att du känner att du förtjänar negativitet och destruktivitet, att du är värdelös. När sådana tankar uppstår är det viktigt att du söker stöd och hjälp, både från personer i din närhet och från sjukvården. Depressionen gör sitt bästa för att lura i dig att du förtjänar smärta – gå inte på det!

5. “Du sviker alla”

depression-6

Du känner lätt att du sviker de du bryr dig om på grund av din sjukdom. Du kan inte ge dem den tid och uppmärksamhet de förtjänar. Kom ihåg att det får vara så, och det viktiga är att du blir frisk för din egen skull, inte för att göra en partner, chef eller förälder nöjd. De blir glada om du blir glad, så våga sätta ditt eget tillfrisknande i första rummet. Du förtjänar att få kämpa emot depressionen!

6. “Du är lat”

depression-lat

Som deprimerad är det lätt att förväxlas med att vara lat. Du tappar ork och lust att göra saker. Låt inte sjukdomen få dig att tro att du är lat bara för att du mår dåligt och inte vill göra annat än att ligga still. Depression är en sjukdom, även om den inte syns på utsidan. Att slåss mot den är så långt från att vara lat som man kan komma.

7. “Att må bättre tar för mycket kraft”

depression-8

Du måste inse att det kommer att ta tid att bli frisk, kanske väldigt lång tid. Men låt inte tankar om att du aldrig kommer bli frisk få fäste, för de är falska. Du kan må bättre, och ett av de första stegen är att också övertala dig själv om att det stämmer. Det svarta hålet kan kännas djupt, men det finns vägar ut!

8. “Ingen förstår vad du går igenom”

depression-9

Inget kan vara längre från sanningen. Du är inte den första att vara deprimerad och du är heller inte den sista. Även om din sjukdom känns ensam så är det många som delar dina upplevelser. Försök att prata om hur du mår och du kommer snabbt att märka att det finns stöd att ge, och på sikt att du även kan vara ett viktigt stöd åt andra.

9. “Folk dömer dig”

depression-10

När du mår som sämst kan allt förvärras av att du dessutom känner att människor du möter ser ner på dig för att du är sjuk. Det är en del av depressionen, inte en del av hur det faktiskt är. Försök hitta personer som du känner väl och kan prata öppet med, våga dela med dig av dina känslor, våga berätta att du mår dåligt.

10. “Du är svag för att du tar medicin”

depression-12

En tanke som lätt infinner sig är att du känner dig svag för att medicineras mot din depression. Men tänk så här; är det svagt att sätta plåster på ett blödande sår? Eller att gå med kryckor när du brutit foten? Nej, givetvis är det inte svagt. Medicin är ett viktigt steg för att kämpa ner depressionen, våga ta det steget och inse att det gör dig starkare.

11. “Du gjorde det här mot dig själv”

depression-13

Depression är en sjukdom. Punkt slut. Sjukdomar är inget vi människor beställer åt oss själva, det är något vi drabbas av. Du har drabbats av en olycklig sjukdom och bär inget ansvar för det.

Är du deprimerad, eller misstänker du att någon i din närhet är det? Vi rekommenderar att du även läser om depression hos Vårdguiden, där du även hittar information om hur du kan få hjälp.